Eylül 22, 2023

Spor Kulübü Web Sitesiyle Web’de Öne Çıkma Kriterleri

SPOR KULÜBÜ / SPOR İŞLETMELERİ İÇİN GOOGLE‘DA ÖNE ÇIKMA KRİTERLERİ

Öncelikle şunu belirtmek isterim; Google’ın sahip olduğu algoritma bundan 5 yıl önceki gibi değil. Geçmişte google’a ne kadar ödersen o kadar üste çıkma oranınız %80 reklamlı %20 doğal girişdi. Şu an işler böyle yürümüyor.

Aslında işin özeti şu ki; Google eskiden milyarlarca bilgiyi çok detaylı analiz ediyor ve size ait bilgileri binlerce farklı kanaldan çekiyordu. Artık Youtube, Facebook, Twitter veya linkedin üzerinden çekiyor. Daha kolay daha ucuz ve daha güvenilir.

Dikkat edin ve hatta deneyin; Google’da bir kişi veya kurumu aratın. Karşınıza ilk çıkan her zaman sosyal medya platformları olacaktır. Facebook’da yazı miktarı fazla olduğu için öncelik genelde orada. İş insanı görüşleri daha fazla ise linkedin misal.

Sosyal medya dünyası çok karmaşık ve boğucu. Yönetici olarak uğraşmak istemiyorsunuz biliyorum ancak şu bir gerçek; web sitesi haberini siz giriyor, sosyal medyada siz paylaşım yapıyorsanız bu yazıyı okumaya devam edin ancak siz bu işlerin dışında kalıyorsanız yada para harcayarak reklam veriyorsanız da hiç verim beklemeyin. Ücret verdiğiniz içerik üreticiler hiçbir zaman sizin vermeye çalıştığınız mesajı veremez. Çünkü işin içinden gelmiyorlar.

Her ne yazıyorsanız veya ne iş yapıyorsanız sitenizin güncel (taze) olması en önemli ikinci parametredir.

Aşağıda metrelerce yazı var okuması sıkıcı uygulaması ise neredeyse imkansıza yakın.

Ancak siz Spor Kulübü işletmecisi, yöneticisi veya içerik üreticisi olarak tavsiyem; Haber girme kriterleri, Sosyal Medya Faktörleri ve Resim İşleme bölümlerini dikkatlice okumanızdır.

 

DOMAIN

Domain Yaşı: Domain yaşınız artıkça google gözündeki itibarınızda doğru orantılı olarak artacaktır.

Anahar Kelime Domainde Yer Almalı: Anahtar kelimenizin domain isminizde yer alması sıralama kriterleri arasında oldukça önemli bir yere sahiptir.

Örnek:Beylerbeyi Spor Kulübü Basketbol Şubesinin web site domain adresinin www.beylerbeyibasketbol.org olması gibi. Yani sitenin hangi konuyla ya da işle alakalı olduğunun domain adresinden anlaşılması. Google’da “Maltepe Basketbol” olarak arama yapıldığında Beylerbeyi Basketbol’un haritalarda ilk sırada çıkmasını sağladı. Hiçbir reklam vermeden.

Anahtar Kelime Domain’in İlk Kelimesi Olmalı: kullandığınız anahtar kelimeyi domain adresinin en başında kullanın.

Domain Tescil Süresini uzatın: Google, sadece 1 yıllığına tescil edilmiş domain adreslerine; edindiği tecrübe ve istatistikler doğrultusunda büyük olasılıkla yenilenmeyecek düşüncesiyle bakıp güven duymaz.

Domain adreslerinizi satın alırken en az 3 – 5 yıllığına satın alın.

Anahtar Kelimeyi Alt Domain’de Kullanın: Anahtar kelimenin alt domain adında yer alması, o anahar kelime için yapılan aramalarda alt domain adresinizin üst sıralarda yer almasını sağlayacaktır. (https://beylerbeyibasketbol.com)

Domain Geçmişi: Domain isim sahibinin el değiştirmesi domain’e yönlenen linkleri olumsuz etkileyecektir. Google’ın sitenin geçmişini sıfırlamasına sebep olabililir. Sıfırlamadan kasıt, sitenin google gözündeki yeri – konumunun sıfırlanması.

Tamamıyla Eşleşen Domain: Domain isminin anahtar kelimeyle tam tamına uyuşması. Örnek: Google arama çubuğuna “Beylerbeyi Basketbol” yazan birisinin karşısına sonuçlarda beylerbeyibasketbol.org‘un çıkması gibi.

Eğer kalitesi düşük, tam eşleşen domain adresini sırf bu avantajı kullanmak için kullanıyor, Yani boş içerik üretip sadece üzerine makyaj yapmaya çalışıyorsanız, aksine bu durum avantajdan daha ziyade dezavantaja dönüşecektir.

Kamuya Açık Olan Yada Gizli Domain Sahibi: Whois kaydının gizlenmesi, yani domain sahibinin isminin ve iletişim bilgilerinin kamuya açık olmaması; google tarafından saklanacak bir şey varmış gibi algılanır.

Ceza Almış Domain Sahibi: Daha önceden google tarafından spam kullanıcısı olarak fişlenmiş birisinin satın aldığı domain adresi de google gözünde aynı muameleyi görür. Nasıl bilebilirsiniz ki. Spor Kulübü yönetirken bu durumu çözmek zor. Kendiniz yapıyorsanız bir sorun yok ancak %80 işler bir aracı tarafından yönetiliyor.

COM.TR Uzantısı: Domain adresiniz Türkiye uzantısı olan tr ile bitiyor ise, beylerbeyibasketbol.com.tr bu durum ülke içerisindeki sıralamanıza olumlu katkı sağlayacaktır. Çünkü siz resmi otoritelerden onay almışsınız demektir.

Size Özel ve Özgün İçerikler Üretin:Eğer masaya yeni bir şey getirmiyorsanız, google sizin o masaya oturmanıza asla izin vermeyecektir. Kopya yazılar, kopya resimler, içerik üretmeme… Bir haber giriyorsanız bunu kendi dilinizle anlatın. Bir reklam giriyorsanız bunu da kendi diliniz ve kulübünüze ait resimlerle bütünleştirin.

Kopya Meta Kullanmayın:Birden çok yazınız için tek bir meta açıklaması kullanırsanız google tarafından çalıntı içerik olarak algılanıp sıralamanızın düşürülmesine sebep olursunuz.

İletişim Sayfası:Kulübünüzü bulmak isteyen bir internet kullanıcısı sizinle iletişime geçmek istediğinde bunu ne kadar kolay gerçekleştirdiği olacaktır. Düzenleme sayfanıza contact programları kurarak kulübünüzün konumunu direkt paylaşacak ve google’dan çekebileceksiniz.

Dip Not: Eğer Whois kaydındaki iletişim bilgileriniz ile “iletişim” sayfanızdaki iletişim bilgileri tutuyor ise bu sitenizin google sıralaması için + puan almasını sağlayacaktır. Bunu sizin yapabilmenizde çok zor. Ancak yapamıyor olmanız yaptırdığınız kişiden istemeyeceğiniz anlamına gelmez.

Domain Güvenilirliği: Google bir sitenin güvenilirliğini kendisinin güvenilir olarak nitelendirdiği siteden link aldığı ile ölçer. Google arama sonuçlarında güvendiği sitelere her zaman öncelik tanır. Örneğin Türkiye Futbol Federasyonu veya FİFA sitesinden yapacağınız bir linkleme gibi.

Sayfa Sayısı: Haber veya Ana Sayfa farketmeksizin siteniz mobil veya tablette taşma yapıyorsa bu büyük bir sorundur. Bu tuzağa düşmemek için sitenizi mutlaka yapım aşamasında araştırın.

Site Haritasını Yaptırın: Site haritasınızın olması google’ın sitenizi daha kolay ve hızlı bir biçimde indexlemesine olanak sağlar. Bu konuda detaylı mutlaka yapılmasını talep edin.

Site Açık Kalma Süresi: Sitenizin bakım çalışmaları nedeniyle veya server hatalarından dolayı sıklıkla kapanması google sıralamanıza olumsuz etki edecektir. Barındırma hizmeti için en iyi hosting firmaları ile çalışmanız büyük önem arz ediyor. Örneğin bir dönem sitemize ciddi saldırı oldu ve google bunu güvensiz olarak algıladı. ADS hesabımızın askıya alınmasına sebep oldu.

Server Lokasyonu: Sitenizin server lokasyonu farklı coğrafi bölgelerde sitenizin google sıralamasına etki edebilir. Hedef kitleniz Türkiye ise Türkiye’de hizmet veren bir yabancı hosting firması ile çalışmalısınız. Benim diğer çalışma alanımın İtalya ve İspanya’da olmasına rağmen Eurobasket Türkiye hesabımı da Türkiye’den açtım. Çünkü ulaşmak istediği ülke Türkiye Cumhuriyeti.

SSL Sertifikası:SSL sertifikasına sahip e-ticaret sitelerinin google’da üst sıralarda yer aldığı google tarafından resmi olarak açıklanmış bir değerlendirmedir. Çok önemsenmeyebilir ancak Spor Kulübünden hizmet alan insan portföyü orta ve üst segment profil. Bu nedenle sayfa açılırken üstte çıkan “Güvenli Değil” yazısını dikkate alıyor ve bilgisayarlarında açmamaya çalışıyorlar.

Ayrıca birçok şirket bilgisayarı bu uyarıya direkt cevap vererek sitenizi engelliyor. Tebrikler, 1 insanı kaçırdınız.

Mutlaka Mobil Uyumlu Olun: Sitenizin aynı zamanda mobil uyumlu olması, responsive bir kodlama sahip olması, google sıralama kriterleri arasında olmazsa olmaz faktörlerden bir tanesidir. Ki zaten bir çok popüler wordpress teması mobil uyumlu olduğu için wordpress kullanıcıları daha en başta bir adım önde başlamış oluyor.

Youtube:İçeriklerinizi sadece yazılı değil video şeklinde hazırladığınız zaman youtube üzerinden gösterime sunmaya özen gösterin. Google’ın sahip olduğu youtube’a sıralamalarda öncelik tanıyor.
Aslında işin özeti şu ki; Google eskiden milyarlarca bilgiyi çok detaylı analiz ediyor ve size ait bilgileri binlerde farklı kanaldan çekiyordu. Artık Youtube, Facebook, Twitter veya linkedin üzerinden çekiyor. Daha kolay daha ucuz ve daha güvenilir.

Karışıklığı Engelleyin, Sitenizi Sadeleştirin: Kulüp / İşletme sitenize giriş yaptılar. Ancak beğenmeyip veya istediğini bulamayıp hemen çıktılar; yani ortalama sitede kalma süresi düşük ise sorun var demektir.

Search Console ve Google Analytics’in Kullanımı: Bu iki aracı kullanarak Google’a direkt olarak siteniz hakkında detaylı istatistik sağlamış oluyorsunuz. Bunu şu an bile rahatlıkla yapabilirsiniz.
Hatta https://emretural.com ‘u bile analiz edebilirsiniz.

Site İtibarı: sikayetvar.com gibi kullanıcı deneyiminin direkt olarak aktarıldığı sitelerde kötü bir izlenim yaratmak, google’ın gözünde sitenizin itibarını sarsacaktır. Aman dikkat, birçok arkadaşımızın başına gelen bir durum. Kulüp imajı için onlarca yıl sanal ortamda kalacak bir durum.

 

SOSYAL MEDYA ENTEGRASYONU

Tweet Sayısı: İçeriklerinizin aldığı tweet sayısı google sıralama kriterleri arasında önemli bir yere sahiptir.

Fenomen Twitter Hesaplarından Atılan Tweetler: Google gözünde bir içeriğinizin fenomen, binlerce takipçisi olan bir hesaptan tweet alması, yeni açılmış yada az sayıda takipçisi olan bir hesaptan tweet almasından daha etkilidir. Yapar mısın, Yapmam. Fiyat / fayda dengesi sorunlu bir iletişim.

Facebook Beğeni Sayısı: Google’ın birçok facebook hesabını gizlilik nedeni ile görememesine rağmen, bir içeriğin aldığı beğeni sayısı çok etkili olmasada bir sıralama kriteri olarak göz önünde bulundurulur.

Facebook Paylaşım Sayısı:Google gözünde bir içeriğin facebook üzerinden paylaşım alması, beğeni almasından daha değerlidir. Facebook paylaşımları beğenilere göre daha etkili sıralama kriterleridir.

Fenomen Facebook Hesapları: Aynı twitter gibi, Google gözünde bir içeriğinizin fenomen, binlerce takipçisi olan bir hesaptan beğeni yada paylaşım alması, yeni açılmış yada az sayıda takipçisi olan bir hesaptan beğeni yada paylaşım almasından daha etkilidir.

Linkedin:İş dünyasının tek sosyal medyası. Mutlaka kulübünüzü burada markalaştırın. İnsanlar boş bir işyeri yerine logosuyla içerikleriyle bir platform görmek isteyecektir. https://www.linkedin.com/company/eurobasket-turkiye

Pinterest Pinleri:Google tüm içeriklerinin tamamıyla halka açık olduğu en etikili sosyal medya platformlarından biri olan pinterest’ide önemli bir sıralama kriteri olarak değerlendirir.

 

MARKALAŞMA

Marka Aramalar:Potansiyel bir ziyaretçiniz google üzerinden arattığı şeyi direkt olarak siteniz ismi ile birlikte aratırsa bu google tarafından markalaşma sinyali olarak algılanacaktır.

Örnek: ( Beylerbeyi Basketbol Küçükyalı Şubesi / Beylerbeyi Basketbol Nerede, Beylerbeyi Basketbol Antrenörler )

Facebook Sayfası ve Takipçisi Olan Siteler: Google web sitelerinin facebook sayfası ve belirli bir sayıda takipçisi olmasını markalaşma sinyali olarak görür.

Twitter Sayfası ve Takipçisi Olan Siteler: Google web sitelerinin twitter sayfası ve belirli bir sayıda takipçisi olmasını markalaşma sinyali olarak görür.

Şirketin Resmi Linkedin Sayfası:Bir çok markalaşmış şirketin resmi Linkedin sayfası mevcut.

Resmi LinkedIn Sayfasında Çalışan Listesi: Eğer bir şirketin çalışanları  Linkedin sayfalarında çalıştıkları şirketi belirtiyorsa, google bunu markalaşma sinyali olarak algılar.

Meşru Sosyal Medya Hesapları: 10.000 Takipçisi olan bir sosyal medya hesabına sahip olup, 2 paylaşımın olması ile binlerce etkileşimin ve #mention’ın olması yine google sıralama kriterleri arasında fark yaratan bir faktördür. #beylerbeyibasketbol

Backlink Verilmeden İsimden Bahsedilmesi: Eğer sitenizin bahsi link verilmeden de diğer sitelerde paylaşılıyorsa bu google tarafından markalaşma sinyali olarak algılanacaktır.

RSS Abone Sayısı: Google’ın sahip olduğu feedburner, tabii ki google’in bir siteyi değerlendireceği zaman kullanacağı araçlardan bir tanesi olacaktır. RSS abone sayınız da yine google tarafından bir markalaşma sinyali olarak algılanackatır.

Şirket Adresinizi Google+ Yer İmlemesinde Belirtmek: Resmiyet kazanmış bir firmanın yasalarca bir şirket adresi olması zorunlu. Google’ın bunu da kontrol edeceğine emin olabilirsiniz.

Sitenin Vergi Ödeyen Bir İşletme Olması: Google’ın markalaşma sinyali olarak kontrol edeceği diğer bir nokta ise, sitenin vergi ödeyen bir şirketle bağlantısının olup, olmadığı olacaktır.

 

SPAM FAKTÖRLERİ – SİTE İÇİ

Kötü İzlenime Sahip Sitelere Backlink Vermek:Dolandırıcılık yapan sitelere backlink vermek sitenizin google sıralamasına zarar verebilir.

Açılır Pencere (Popup) ve Dikkat Dağıtıcı Reklamlar: Popup’lar her ne kadar popüler olsa da, kullanımı google gözünde düşük kalite algısı yaratabilir.

Gereğinden Fazla SEO Optimizasyonu: SEO Uyumlu makale yazımı için belirli SEO kriterlerini takip etmeniz gerekli, fakat bu kriterlerin yanlış uygulanması, yazınızı SEO uyumlu olmaktan ziyade spam olarak algılatabilir.

İçeriklerinizi yazarken kullandığınız anahtar kelime sayısının yazınızın toplam kelime sayısı ile belirli bir oranda olmasına, içeriğinizi başlık etkiletleri ile boğmamaya vs. gibi etmenlere dikkat etmelisiniz. Bunu yapmanın en kolay yolu da SEO by Yoast eklentisi kullanmaktan geçiyor tabii ki.

Sayfada Üzerindeki Reklamlar: Sitenizin google sıralaması için yapacağınız en büyük hatalardan bir tanesi de sayfanızın en üst kısmında reklama yer vermeniz olacaktır.

Satış Ortaklığı Linkleri: Google’ın satış ortaklığı amacı güderek yazılmış içerikleri sevmediği aşikar. Fakat bu satış ortaklığı linkleri içeriklerinizin google’da en üst sıralarda yer almasına bir engel değil. Sadece google bu tür içerikleri ekstra incelemeye tabi tutar.

Otomatik Üretilen İçerikler: Eğer google sitenizde oluşturulan içeriklerin insan değil de robotlar tarafından otomatik olarak oluşturduğunu anlar ise, o içeriklerle google’da üst sıralarda yer almaya elveda diyebilirsiniz.

IP Adresinin Spam Olarak İşaretlenmesi: Serverınıza ait bir IP adresi spam olarak işaretlenmişse, aynı server üzerinde bulunan tüm siteler de spam muamelesi görecektir.

Meta Açıklamasını Spamlama: Bir içeriğiniz için Meta açıklaması yazıyorsanız, o meta içeriğinizde yer vereceğiniz açıklamanın tamamıyla içeriğinizi özetleyen bir açıklama olduğuna emin olun.

Eğer meta açıklamanızı sırf yeterli sayıda karakteri doldurmak adına dolduruyor ve bunu odaklandığınız anahtar kelimeyi kullanarak yapıyorsanız, bu google tarafından spam olarak algılanabilir.

 

SPAM FAKTÖRLERİ – SİTE DIŞI

Olağan Dışı Backlink Alımı: Eğer siteniz son 1 ayda toplamda 5 backlink almış ve ardından son 1 saat içerisinde 5 backlink daha almışsa, bu google’ın backlink almak adına farklı yöntemlere başvurduğunuzdan şüphelenmesine sebep olacaktır.

Düşük Kaliteli Backlink Sayısının Çok Fazla Olması: Forum profillerinden veya blog yorumlarından alınan backlinklerin çok fazla olması, google tarafından spam olarak algılanabilir.

Backlink Alınan Sitenin Siteniz ile İlgisi: Üzerine odaklandığınız iş dışında, sitenizle tamamen alakasız konularda yazan sitelerden çok sayıda backlink almak, google tarafından spam olarak algılanabilir.

Bu yüzden, forumlarda satılan backlink paketlerinden veya yazdığınız haber dışında kalan sitelerden backlink almaktan uzak durmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Aynı IP Adresinden Gelen Linkler: Aynı server üzerinde bulunan diğer sitelerden çok fazla sayıda backlink almak, google tarafından spam olarak algılanabilir. Bu sebeple, paravan bloglar kurup, ana sitenize link vermek amaçlı yaptığınız çalışmalardan uzak durmanızda fayda var derim.

 

WEB HABERİ GİRİŞ KRİTERLERİ

Anahtar Kelimenin Yazı Başlığında Olması:Yazı başlığı bir içeriğin en önemli ikinci parçasıdır. Yazınızın odaklandığınız anahtar kelimede google’da üst sıralarda yer almasını istiyorsanız, odaklandığınız anahtar kelimeye yazı başlığınızda mutlaka yer vermelisiniz. Bu en çok dikkat ettiğimiz konu. https://beylerbeyibasketbol.org sitemizdeki tüm haberleri tek bir şablon üzerinden yapıyoruz. Ancak dikkat etmeniz gereken şey kopyala yapıştır yapılmaması. Bu durumu google algılıyor ve sizi tekrarlayan olarak görerek sona atıyor.

Anahtar Kelimenin Yazının Başında Yer Alması: Odaklandığınız anahtar kelimeyi bir üst madde de söylediğim gibi yazı başlığınızda kullanmanız sıralamanıza olumlu etki edecektir fakat daha iyi bir etki için bu anahtar kelimeyi yazı başlığının en başında kullanmalısınız.

Anahtar Kelimenin H1 Tagı ile Kullanılması:

+ İçinde hedeflediğiniz anahtar kelimeyi geçirin,

+ Diğer alt başlık etiketleri H2 H3 H4 ile beraber kullanmaya dikkat edin,

 Birden fazla kullanımı arama motorlarının sayfanızı anlamasını güçleştirir,

 Karakter sınırı yoktur ama hiç bir yazının başlığı 3-5 satır olmaz,

 H1 Etiketini kullanmazsanız, arama motorları en önemli başlığı belirlemek için mükemmel bir kullanıcı deneyimini desteklememiş olursunuz,

Anahar Kelime Kullanım Oranı: Eğer bir yazı içerisinde kullandığınız anahtar kelime sayısı diğer tüm kelimelerden daha fazla ise, bu google tarafından bir ilgililik sinyali olarak algılanacaktır. Bir yazı içerisinde belirli bir kelime öbeğinin, yani odaklandığınız anahtar kelimenin toplam kelime sayısının %1 – %4 oranında kullanılması google’ın o yazının ne üzerine yazıldığı konusunda daha net bir fikre sahip olmasını sağlayacaktır.
Vurgumuz “Beylerbeyi Basketbol Küçükyalı’da”. Ancak her satıra yazmakta google için eksi puan.

Yukarıda paylaştığım bu oran (%1 – %4) tam anlamıyla bir altın orandır. %4’ün üzerine çıkmak, google tarafından spam olarak algılanabilir.

İçerik Uzunluğu:Uzun yazılan içerikler her zaman için google sıralamasında daha avantajlı bir yere sahiptir. Google’ın uzun içeriklere bayıldığını biliyoruz

Anahtar Kelimenin Dikkat Çekmesi: anahtar kelimeyi yazınızın ilk 100 kelimesinde geçirmeye özen gösterin. konunun odak noktasının ne olduğunu google’a göstermenin en iyi yollarından bir tanesidir.

Eşleşen Anahtar Kelime Kullanımı: Yazınızda geçirdiğiniz anahtar kelime ile, google üzerinden arama yapan bir şahsın kullandığı arama teriminin tam uyuşması, yazınızın bu kişi için verilen arama sonuçlarda daha üst sıralarda yer almasını sağlayacaktır. Eğer siz blog açma ile ilgili bir yazı yazdıysanız ve odaklandığınız anahtar kelime blog nasıl açılır ise, potansiyel ziyaretçiniz google üzerinden blog nasıl açılır diye aratma yaptığında yazınız daha üst sıralarda çıkarken, nasıl blog açılır diye aratma yaptığında daha alt sıralarda çıkacaktır.

Diğer Anahtar Kelimelerin Sayısı: Bir içeriğiniz odaklandığınız anahtar kelimelerin alternatifi olan kelimelerde de üst sıralarda yer alması google için bir kalite göstergesidir.

Okunabilirlik Derecesi: Google içeriklerinizi okunabilirliğine göre derecelendirir. Bu sebeple, içeriklerinizi yazarken cümlelerinizi çok uzun tutmamaya, basit kelimeler kullanmaya ve paragraf uzunluğunuzu 3 ila 5 cümle arasında tutmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Liste İçerikler: Bir içeriği maddeler halinde yazmak yazının okunabilirlik oranını arttıracak, haliylede ziyaretçilerin yazınızda geçirdiği süre artacaktır.

Link Çıkışının Kalitesi: Yazılarınızda dış kaynaklı bir siteye link verirken, o sitenin sektörüne domine eden, otoriter bir site olmasına dikkat edin. Google’ın hali hazırda güvenilir olarak gördüğü sitelere link vermek, google’ın gözünde sizin yazınızın da güvenilir bir kaynak olduğu algısı yaratacaktır.

link verdiğiniz siteninde sizin konunuzla alakalı olmasına dikkat edin. Çünkü google linklediğiniz site ile, sizin siteniz arasında bir ilgi kurmaya çalışacaktır

Yardımcı İçerik: Bir yazınızda wordpress’ten bahsediyor ve o yazınızın altında veya yan panelinde wordpress dersleri ile ilgili başka bir yazınızı ilgili yada benzer içerik olarak sergiliyorsanız, bu google’ın orjinal yazınıza daha fazla değer vermesini sağlayacaktır.

Link Çıkış Sayısı: Bir yazınızda çok fazla dış kaynaklı siteye link vermek, yazınızın google tarafından spam olarak algılanıp, sıralamada geri düşmesine sebep olabilir. Eğer bir sayfada haddindne fazla link varsa, bu karmaşaya sebep olacak ve yazıyı ana konusundan uzaklaştıracaktır. Dolayısı ile, google bu tür içeriklere üst sıralarda yer vermeyecektir.

Referanslar ve Kaynaklar: Akademik seviyede makale yazımlarında olduğu gibi, eğer başkasının bir çalışmasından fayda sağlıyor ve paylaşıyorsanız, o yazıyı kaynak göstermeniz google tarafından bir kalite ölçeği olarak algınacaktır.

Resim Optimizasyonu: Sitenize resim eklerken, eklediğiniz resimlerin dosya isimleri, alt tagı, başlığı, açıklaması eklediğiniz konuyla alakalı, yani anahtar kelimenizi içeren şekilde olmasına ve SEO uyumlu resim ekleme kurallarına uyumluluğuna dikkat edin.

Odaklandığınız Anahtar Kelimenin Açıklama Kısmında Yer Alması: Aynı şekilde, odaklandığınız anahtar kelimeye açıklama (description) kısmında yer vermeniz, sitenizin google sıralamasına olumlu katkı sağlayacaktır.

İçerik Güncelleme Sıklığı: yazdığınız konu zamanla değişime, gelişime uğramışsa, yazınızın işlevselliğini sürdürebilmesi için Google güncellemelere çok önem verir. Hatta bazı arama sonuçlarının son güncelleme zamanını da gösterir. İçeriklerinizi güncellemek için harcadığınız emeğin karşılığını, google’ın zamana duyarlı aramalarda size torpil geçmesiyle fazlasıyla alacaksınızdır

İçeriklerin güncelleme aralığı da google tarafından tazelik belirtisi olarak algılanır.

Google her ne kadar taze içerikleri tercih etsede, düzenli bir şekilde güncellenen eski bir içeriğe her zaman için öncelik verir.

Kopya İçerik: Aynı site içerisinde birbirinin aynı veya hafifçe değiştirilmiş içeriklerin kullanılması, sitenizin SEO’sunu genel anlamda olumsuz etkileyecektir.

Chrome Sayfa Yüklenme Hızı: Google kendi web tarayıcısı olan chrome’u sitenizin yüklenme hızı hakkında veri toplamak için kullanır. Web site hızı google sıralama kriterleri arasında google’ın en çok önem verdiği kriterlerden bir tanesidir.

Kırık Linkler: Sitenizin içerisinde çok fazla kırık linkin yer alması, google’un gözünde sitenizin terk edildiği izlenimi yaratabilir. Bu sebeple, siteniz içerisinde her zaman için kırık link olup olmadığını araştırmalı ve kırık linklerinizi her zaman düzeltmelisiniz.

 

URL

URL Uzunluğu:Uzun URL adresleri sitenizin google sıralaması için olumsuz bir etki yaratacaktır. Bu sebeple, URL uzunluğunuzu olabildiğince kısa ve net tutmanızda fayda var.

URL Yolu:Anasayfaya yakın URL adresleri google sıralamasında daha üsttlerde yer alma şansı daha yüksektir.

Örnek: beylerbeyibasketbol.com/basketbol-oyun-kurallari diziliminde yazılmış bir URL yolu beylerbeyibasketbol.com/oyun/kural-ipuclari/basketbol-oyun-kurallari diziliminde yazılmış bir URL yoluna göre google sıralamasında daha avantajlı bir yer elde edecektir.

URL Adresinde Anahtar Kelime Kullanımı: Odaklandığınız anahtar kelimeyi aynı zamanda o içeriğin URL adresinde de yer alıp, almadığıdır.URL Dizini: URL dizininde yer alan kategoriler google botları tarafından okunur ve yazınızın tam olarak ne ile alakalı olduğu konusunda google’ın daha iyi bir fikir sahibi olmasına yardımcı olur. Bu yüzden yazılarınızda alttaki resimde olduğu gibi mutlaka URL dizinlerine yer vermenizde fayda var.

 

RESİM İŞLEMLERİ

RESİMLERİNİZİ SİTEYE EKLEMEDEN MUTLAKA İSİMLENDİRİN

Resmi telefonla çektiniz ve telefonunuz o resme varsayılan olarak ne isim atadıysa o şekilde kayıt altına alıyorsunuz. DCMIMAGE10.jpg ya da IMG000234.jpg şeklinde.

Ya da google görsellerde bulduğunuz resmi direkt resmi koyan site hangi isimde kaydettiyse, siz de o isimde kayıt ediyorsunuz.

“Basketbol Okulu” ile ilgili bir yazı yazıyorsunuz ve yazı görseli için sırf benzetme yapmak adına Çocuk Basketbol resmi buluyorsunuz fakat resim ismi “DHL56798.jpg” ve siz o resmi o şekilde bilgisayarınıza kaydediyorsunuz.

İşin kötü yanı ise, bu resim isimleri üzerinde hiç bir değişiklik yapmadan sitenize yüklüyor oluşunuz… Yazınız basketbol okulu ile alakalı ancak yazıda DHL56798.jpg isimli bir resim var.

Ya da yazınızda görseller kullanıyorsunuz ancak sırf hiç bir anlam ifade etmeyen kelimeler kulladığınız için DHL56798.jpg şeklinde, google kullanılan isimlere anlam veremiyor. Ondan sonra da yazılarınızın google’da üst sıralarda çıkmasını bekliyorsunuz…

Resimlerinizi sitenize yüklemeden önce ne ile alakalı ise o şekilde isimlendirin.

Çünkü google sadece bir içerikte yer alan text, yani yazıyı incelemez, aynı zamanda yazıya eklenen resimlerin URL yapılarını da inceler.

Bir resmin URL yapısını ise, bilgisayarda o resme ne isim koyduysanız, o şekilde belirlenir.

Mesela ilk başlığımın altında hemen üstte kullandığım resmi beylerbeyi-basketbol-okulu.jpg şeklinde kayıt ettim.Bu noktada URL yapımda google resim URL yapısını inceleyeceği için yazımda odaklandığım anahtar kelimem olan Beylerbeyi Basketbol ismine yer verdim.

Sitenize resim eklerken resimlerinize yazınız ile alakalı isimler vereceksinizdir ancak kafanızda olan soruyu biliyorum: Sitemde kelime olarak hiç bir anlam ifade etmeyen ( IMG67856.jpg ) şeklinde yüzlerce kayıtlı resimlerim var. Onları geri dönüp, tek tek isimlendirsem SEO açısından bana bir faydası olur mu?
Kesinlikle olur.

 

RESİMLERİNİZİ SİTEYE EKLEMEDEN BOYUTLANDIRIN ve SIKIŞTIRIN

Google resimleri göremez, okur. Google’a okuması için bir şeyler vermeliyiz ki o da eklenen resimlerin ne ile alakalı olduğu bilsin.

Google, sitenizi sürekli olarak bilgisayar ve telefonlarda ne kadar sürede açıldığını hesaplama araçları sunar. Sitenizin geç açılmasını bir sorun olarak algılar ve bu siteleri ön plana almaz.

Resimlerin yüksek boyutları (Boyut ve Yük) sitenizin geç açılmasının en büyük problemleri arasındadır.

Sitenizin görsel boyutu 634 px ancak siz 820 px yük değerinde resim yüklediniz. Resimler bilgisayar ve mobilde farklı boyutlarda gösterilir. Resim sitenin dışına çıkmış ise bu da büyük bir problem olarak karşınıza çıkacaktır.

Eğer içeriklerime olması gereken 634 px değil de 800px genişliğinde resimler yüklersem, eklediğim resimler görünürde 600px’e tam sığmış olarak görünse de bloguma gelen ziyaretçinin tarayıcısı onu 800px olarak indirecektir. Ziyaretçi resmi 634px olarak görmesine rağmen arada kalan 166px‘lik alanı da KB cinsinden gereksiz yere indirmiş olacak.

Ve bu da normalde sitemin ziyaretçime 2 saniyede açılması gerekirken belki de 2.05 saniyede açılmasına sebep olacak. Bir de yazınızda 15 resim olduğunu ve 634px’lik yazı alanınız olmasına rağmen 1200px genişliğinde resimler sunduğunuzu düşünün.Çok önemsemediniz değil mi; Google veri analiz ürünlerini kullanmaya başlayıp resim optimizasyonu hatası almaya başladığınızda bu yazıya geri döneceksiniz.

İşte Google’ın sitenizi Page Speed Insight üzerinden ölçtüğünüzde resimleri optimize edin başlığı altında “Resimleri doğru şekilde biçimlendirmek ve sıkıştırmak, baytlarca veriden tasarruf edilmesini sağlayabilir.” şeklinde sunduğu cümlesinde yer alan doğru şekilde biçimlendirme’den kastı tam olarak bu.

Web Sitenize resim yüklemeden önce içerik gösterim alanınızın yani resmi yerleştirdiğiniz alanın genişliği ne ise, resminizi maximum o genişlikte boyutlandırın ve ondan sonra sitenize yükleyin. Tabii daha küçük boyutlarda resimler ekleyebilirsiniz ancak eğer resmi gösterdiğiniz alan 900px genişliğinde ise, resimlerinizin genişliği max. 900px olsun.

Peki hali hazırda bir çok gereğinden fazla büyük boyutlarda eklediğim resimler var onları sitemde yüklü iken nasıl tekrar boyutlandıracağım?

Bunun için Windows ve IOS için birçok resim boyutlandırıcı program var. Resmi içine atıyorsunuz ve size pixel kaybı yaşamadan boyutlandırıyor.

 

RESİMLERİNİZİ SİTEYE EKLEMEDEN SIKIŞTIRMA YAPIN

Resim optimizasyonunda ikinci adım resimlerin görüntü kalitesinden ödün vermeden resim sıkıştırma işlemi yapmaktır.

Peki resim sıkıştırma nasıl yapılır ? Bunun için en çok kullanılan yol Adobe Photoshop.

PhotoShop programını bilgisayarınıza kurun. Sıkıştırmak istediğiniz resmi sürükleyerek programın ana ekranına atın. Programın en üst kısmında bulunan File sekmesine tıklayıp, açılan seçenekler arasından Save For Web kısmına tıklayın.

Eğer dosya formatınız JPEG ise, JPEG seçin. Optimized seçeneğini işaretleyin ve kalite için bir değer seçin. ( 70 benim için ideal ancak siz daha da yükseltirsiniz. Tabii bu ayara göre dosya boyutu yükselip, alçalacaktır. )

Embed Color Profile ve Conver to SrGB seçeneklerini de seçin ve son olarak eğer resim boyutlandırma işlemini daha önce yapmadıysanız, sağ alt köşeden onuda yapabilirsiniz.

Sol alt köşede ise, resim sıkıştırma işleminden sonra resmin boyutunun ne kadar olacağı gösterilir. Arından en salt sağ köşede bulunan Save butonuna tıklayarak resim sıkıştırma işlemini tamamlayabilirsiniz.

Tabii resim sıkıştırma işlemini başka yöntemler ile de yapabilirsiniz. PNG için Tiny Png ve JGEP için JPEGmini kullanabilirsiniz.

Peki, resimleri siteye yüklemeden sıkıştırma işlemini öğrendik fakat sitede hali hazırda yüklü resimleri nasıl sıkıştıracağız ?

 

WORDPRESS RESİM SIKIŞTIRMA EKLENTİSİ

Hali hazırda sitenize yüklü ve sıkıştırılmamış resimler varsa wordpress resim optimizasyon eklentileri kullanarak resim optimizasyon işlemini biraz daha iyi noktalara getirebilirsiniz.

WordPress alt yapısında resim optimizasyonu için en iyiler arasında yer alan sıkıştırma eklentisi ise Wp Smush var. Eklentiyi indirin. Wp Smush eklentisini bir kez çalıştırdığınızda sitenizde yüklü olan tüm resimleri tek bir seferde optimize edebilirsiniz. Kullanımı oldukça kolaydır.

Tek yapmanız gereken Admin Paneli >> Ortam >> WP Smush sekmesi altına gitmek ve Wp Smush yönetim panelinde bulunan BULK SMUSH NOW butonuna basmak.

Ya da resimlerinizi tek tek optimize etmek istiyorsanız, yine Admin Paneli >> Ortam >> Kütüphane sekmesine gittiğinizde her resmin yanında Re-Smush butonu çıkacaktır. Bu butonu kullanarak tek tek her resmi sıkıştırabilirsiniz.

Not:Yalnız şimdiden uyarıyım: Bu eklenti tam bir CPU canavarı. Resim optimize işlemini trafiğiniz en az olduğu saatlerde (geceden sabaha kadar olan sürede) yapın.

 

RESİM YÜKLEME SONRASI SEO AYARLARI

Resimleri sitemize yükledik. Sırada SEO için resim optimizasyon işlemi var. Yani resimlerimize başlık, alt yazı ve alternatif metin ekleyeceğiz.

Öncelikle resmime daha bilgisayardayken “Spor Kulubu One Cikma” ismini verdim. Sonra resmi yazımın en başına ekleyeceğim için gösterim alanı ne kadar ise o kadar genişlikte ve yükseklikte boyutlandırdım.

Ardından photoshop üzerinden resmi sıkıştırma işlemini gerçekleştirdim ve resmi siteme yükledim. Bu kısımları zaten yukarıda anlatmıştım. Bu noktadan sonrası için resmi yükler yüklemez

Resim Başlığımı: Spor Kulubu One Cikma
Altyazı Kısmını: sporkulubuonecikma ve SEO
Alternatif Metin Kısmını İse: Spor Kulüpleri Web Sitesi – Spor Kulüpleri Google – Emre Tural Yayınları

Peki neden böyle yaptım?
SEO için en önemli faktörlerden biri resimlerin düzgün bir şekilde isimlendirilmesi, yani alt taglarının eklenmesidir. Yazınız için odaklandığınız anahtar kelimeyi resim başlığında, alt yazı kısmında ve alternatif metin kısmında kullanmak ve bunu en az 1 kere yapmalısınız.

Google resimleri göremez, okur. Google’a okuması için bir şeyler vermeliyiz ki o da eklenen resimlerin ne ile alakalı olduğu bilsin.
Eğer google bir sayfa içerisindeki resimleri;
spor-kulubu-web-sitesi
spor-kulubu-google-one-cikma
spor-kulubu-isletme-web-google
Şeklinde görürse, o sayfanın “Spor Kulübü” ve “Web Sitesi” ile ilgili bir içerik olduğu anlayacaktır.

BACKLINK FAKTÖRLERİ

Backlink Alınan Sitenin Domain Yaşı: Google gözünde eski bir domain üzerinden backlink almak, yeni bir domain üzerinden backlink almaktan daha değerlidir.

C-Class IP: Aldığınız backlinklerin aynı server üzerinde bulunan diğer sitelerden olmamasına dikkat edin. Backlink Alınan Sayfaların Sayısı: Aynı domain adresinin altında bile olsa, toplamda kaç sayfadan backlink aldığınız google sıralama kriterleri arasında oldukça önemli bir yere sahip.

Resim Alt Etkiketi: Bildiğiniz gibi google botları resimleri insanlar gibi göremez ve bir resmin ne ile alakalı olduğunu anlaması için o resmi okuması gerekir. Bir resme alt etiketi eklediğinizde, google’a o resmin ne ile alakalı olduğunun sinyalini verirsiniz. Resim al tagları için, Anchor text’in resim versiyonuda diyebiliriz.

Backlink Alınan Sayfanın PageRank’ı: Backlink aldığınız sayfanın pagerank’i, google sıralama kriterleri arasında en önemli faktörlerden bir tanesidir.

Backlink Alınan Domain’in PageRank’ı: Anasayfa PageRank’i 3 olan bir sitenin, PageRank’i 2 olan sayfasından aldığınız bir link, Anasayfa PageRaknk’i 8 olan bir sitenin, PageRank’i 2 olan sayfasından aldığınız linkten daha değersiz olabilir. Yani bir sayfasından backlink aldığınız sitenin anasayfa PageRank’i, linkin öneminde bağımsız bir etkiye sahiptir.

Rakiplerden Backlink Almak: Sizinle aynı anahar kelimeye odaklamış bir rakip yazıdan, kendi yazınıza backlink almak sizin yazınızı google sıralamasında rakip yazının üzerine taşıyabilir.

Sosyal Backlinkler: Bir içeriğinizin sosyal medya üzerinden aldığı backlinkler, yani paylaşım sayısı google sıralama kriterleri için önemli bir göstergedir.

Kötü Çevreden Alınan Backlinkler: Kalitesiz, google tarafından spam olarak nitelendirilen, içeriğinde çok fazla link içeren, içeriğinde çok fazla reklam barındıran backlink almak, adlığınız sayfanın yada sitenin google sıralamasını negatif yönde etkileyecektir.

Misafir Yazarlık Backlinkleri: Google’ın organik olarak değerlendirdiği bu backlink alma yöntemi, sitenizi google sıralamasında üst sıralara taşımak için en etkili yöntemlerden bir tanesi olabilir.

Nofollow Backlinkler: Sitenize dofollow link adlığınız gibi, nofollow link almanızda da fayda var. Çünkü google bir siteye verilen linklerin dofollow / nofollow oranının dengede olmasına doğallık açısından oldukça dikkat eder.

Backlink Dağılımı: Aldığınız backlinkerin büyük bir oranı tek bir site üzerinden geliyorsa, bu sitenizin google tarafından spam olarak algılanmasına sebep olabilir. Doğru olan ise, alınan backlinklerin doğal bir dağılımda olmasıdır.

Sponsor Backlinkler: Sitenize aldığınız backlinkler sponsor bağlantılar yada reklamlar altında yer alması, aldığınız backlinkin değerini düşürecektir.

İçerikle Uyumlu Backlinkler: Direkt olarak bir içeriğin içerisinden, yazı akışını bozmadan ve okuyucuya hissetirmeden alına backlinkler alabileceğiniz en etkili backlinklerdir.

301 Sayfalardan Gelen Backlinkler: 301 yönlendirmelerinden gelen backlinklerin, direkt olarak gelen backlinklere göre etkisini biraz daha kaybettiği bilinen bir gerçek.

Backlink Metni ( Anchor  Text): Backlink aldığınız kelime veya kelimeler bütünü, linki verilen sayfanızın ne ile ilgili olduğunu google’a işaret eden en etkili göstergedir. Bu yüzden, herhangi bir yazınıza backlink alırken, yazınızda odaklandığınız anahtar kelimeyi anchor text olarak kullanmanız sıralamanız açısından büyük önem taşır.

Site İçi Linkleme Metni (Anchor Text): Site içi linkleme yaparken, anchor text – metin olarak linklediğiniz yazılarda odaklandığınız anahtar kelimeleri kullanmanız linklerinizin kalitesini arttırarak google sıralamanıza oldukça olumlu bir şekilde etki edecektir.

Backlink Başlık Metni: Bir linkin üzerinde farenizi kısa bir süre tuttuğunuzda çıkan metin, yani link başlığıda google’a linkin ne ile alakalı olduğu hakkında sinyan gönderecektir. Bu sebeple backlink başlığınızda kullanacağınız metin açıklaması zayıfta olsa önem taşımakta. Google link başlığına çok fazla önem vermesede, yinede bir ilgililik sinyali olarak algılar.

Ülke Uzantılı Domain Adreslerinden Link Almak: Eğer backlink aldığınız domain adresi ülke uzantısı içeriyorsa beylerbeyibasketbol.com.tr, backlink aldığınız sayfanızın ülke içi aramalarda daha iyi sıralamalara sahip olmasını sağlayabilir.

Backlink’in İçerik İçerisindeki Yeri:Bir içeriğin baş kısmından aldığınız backlinker, içeriğin son kısmından aldığınız backlinklere göre az da olsa avantaj sağlayabilirler.

Backlink’in Sayfa İçerisindeki Yeri: Aldığınız backlinklerin sayfa içerindeki yeri büyük önem taşımaktadır. Yan panelde veya footer’dan alınan linkler sayfa içeriğine eklenmiş backlinkler kadar avantaj sağlamayacaktır.

Backlink’in Alındığı Sitenin Sitenizle Olan İlgisi: Benzer (aynı niş) bir siteden backlink almak, odaklandığınız konu dışında yazan bir siteden backlink almaktan çok daha etkili olacaktır.

Backlink’in Alındığı İçeriğin Yazdığınız İçerik ile Olan İlgisi: Yazdığınız yazıya benzer bir yazıdan backlink almak, alakasız yada az da olsa alakalı olan bir yazıdan backlink almaktan çok daha etkili olacaktır.

Backlink Etrafında Yer Alan Kelimler: Google aynı zamanda alınan backlink’in etrafında yer alan kelimelerede dikkat eder. Eğer aldığınız backlinkin çevresi pozitif kelimelerle çevrili ise, (Örnek: blog ipuçları başlıklı içerik gerçekten oldukça yararlı olmuş.) google sıralamanız da olumlu şekilde etkilenecek, eğer negatif kelimeler ile çevrili ise, yine aynı mantıkta sıralamanız negatif yönde etkilenecektir.

Anahtar Kelimenin Başlıkta Yer Aldığı Sitelerden Backlink Almak: Google içeriğinizde odaklanan anahtar kelimeyi başlığında içeren yazılardan link almanızı oldukça değerli bulur.

Pozitif Backlink İvmesi: Bir sitenin aldığı doğal backlink sayısı zaman ile doğru orantıldır. Sitenin yayımda kaldığı süre arttırça, aldığı doğal backlink sayısıda artar. Tabii bu artışın Google’ın edindiği tecrübelere göre bir ortalaması vardır.

Eğer siz bu ortalamanın üzerinde bir artış gösteriyorsanız, o zaman pozitif bir backlink ivmesine sahipsiniz demektir. Pozitif bir backlink ivmesine sahip olan sitelerin google sıralamaları da yükselen, pozitif sonuçlar gösterecektir.

Pozitif bir backlink ivmesine sahip olmakta direkt olarak yazdığınız içeriğin kalitesine bağlıdır. Kaliteli içerikler yazdığınızda insanların yazdığınız yazıya doğal olarak backlink verme olasılığı yüksek olacak dolayısı ile sektör backlink ortalamalarının üzerine çıkacak ve bu da google sıralamanıza olumlu etki edecekir.

Negatif Backlink İvmesi: Bir üstte yazan maddenin, yani pozitif backlink ivmesinin tersi olarak düşünün; Yazdığınız içeriklerin kalitesi düşükse, insanlar tarafından doğal olarak yazınıza verilecek backlink sayısıda düşük olacaktır ve böylelikle zaman – backlink ortalamanız sektörün altında kalacak ve bu da google’ın içeriklerinizi kalitesiz olarak algılamasına bir gösterge olacaktır.

Domine Eden İçeriklerden Backlink Almak: Bazen öyle kaliteli içerikler vardır ki, daha iyisi istenilsede yazılamaz. İşte o tür, yazıldığı konuyu tam anlamıyla kapsayan ve arama sonuçlarına domine eden içeriklerden backlink almak, google tarafından sırf o kaliteli içerikten geldiği için kaliteli olarak algılanacaktır.

Otoriter Sitelerden Backlink Almak: Sektörüne yıllarca domine etmiş, yüz binlerce kişi tarafından bilinen ve ziyaret edilen sitelerden backlink almak, daha küçük çlmekli bir siteden backlink almaktan daha faydalı olacaktır.

Wikipedia’dan Backlink Almak: Wikipedia’da yer alan linkler her ne kadar nofollow linkler olsa da, google’ın nofollow linkleri de takip ettiği gerçeği göz önüne alındığında, siteniz sıralaması için oldukça faydalı olacaktır. Sonuçta wikipedia google’ın oldukça güvendiği sitelerden bir tanesi. Bu nedenle Wikipedia’da Beylerbeyi Spor Kulübü ve basketbol şube linklerimizi sürekli güncelliyoruz.

Backlink Çevresinde Yer Alan Cümleler: Alınan backlink’in çevresinde yer alan cümleler, google’a backlink verilen sayfanın ne ile alakalı olduğuu hakkında sinyal verir.

Backlink Yaşı: Alınan backlink’in yaşı arttıkça, etkiside doğru orantılı olarak artacaktır.

Paravan vs Gerçek Sitelerden Link Almak: Bazen insanlar sırf alınan backlink sayısını arttırmak ve google sıralamasında iyi bir yerlere gelebilmek adına bir çok paravan blog aracılığı ile yazılarına link sağlama yoluna gidebiliyor.

Eğer siz de onlardan biriyseniz, bu tür yöntemleri derhal bırakmanız şiddetle tavsiye ederim. Çünkü google bunu anlayacak akla ve tecrübeye sahip bir yapay zeka.

Doğal Backlink Profili: Sitenizin aldığı backlinklerin genel olarak otoriter, yüksek PR’lı sitelerden alınması ve bunların spam niteliğinde olmaması, google’ın sitenizi iyi bir backlink profiline sahip olarak görmesini sağlayacaktır.

Karşlılıklı Verilen Backlinkler: Başka sitelerle karşılıklı olarak gereğinden fazlabacklink alışverişinde bulnuyorsanız, bu genel olarak sitenizin google sıralamasına olumsuz etki edecektir.

Site Sahibini Oluşturduğu Backlinkler: Google bir backlinkin site sahibi tarafından oluşturulup, oluşturulmadığını anlayabilmektedir. WordPress.com’da yer alan bir linkin sayfadaki bir kullanıcı yorumundan farklı olduğunu bilmekteler.

Schema.org Mikroformatları: Mikroformatların kullanıldığı içerikler, kullanılmayan içeriklere göre google’da daha üst sıralarda yer almaktadır.

DMOZ Kaydı: DMOZ kaydı olan sitelerin google gözündeki güvenilirliği olmayanlara göre daha fazla oluyor.

Backlink Güvenilirliği: Sitenize backlink veren sitenin google gözündeki güvenilirliği, sizin sitenizin google gözündeki güvenilirliği konusunda belirleyici bir faktördür.

Forum Profil Backlinkleri: Türkiye’de çok yaygın olan bu backlink yönetimi, yani forumlarda oluşturduğunuz profillerde sitenize backlink vermek düşündüğünüz aksine sitenize yarar sağlamaktan ziyade zarar verebilir.

Nasıl derseniz, siz profilinize sitenizi link olarak eklendiğiniz de ve forum içerisinde aktif olarak rol oynadığınız da, yani bir çok konuya cevap yazdığınız da, sitenizin linki google tarafından indexlenen bir çok sayfada yer alacak ve bir süre sonra bu linklerin sayısı, yani mesaj sayınız arttığın da bu linkler google tarafından spam olarak algılanmaya başlıyacaktır.

Backlink Veren İçeriğin Uzunluğu: 1000 kelimelik bir içeriğin içerisinden backlink almak, 500 kelimelik bir yazıdan link almaktan genellikle daha değerlidir.

Backlink Veren İçeriğin Kalitesi: Kalite açısında zayıf kalan içeriklerden backlink almak, multimedya ise zenginleştirilmiş, uzun, okunabilirliği yüksek ve etkileşmi fazla olan içeriklerden link almaya göre google sıralamanız için çok daha etkisiz olacaktır.

Site Genelindeki Backlinkler: Eğer aldığınız backlink bir sitenin yan panelinde, alt kısmında veya üst kısmında, yani o sitenin tüm sayfalarında görünüyor ise, google tarafından bu yüzlerce değil, sadece tek bir backlink olarak sayılacaktır.

Bir Anahtar Kelime Vasıtası ile Alınan Organik Hit/Gösterim Oranı: Eğer bir anahtar kelime de bir sayfanızın hit/gösterim oranı yüksek ise, o sayfanız o anahtar kelime sıralamasında üst sıralara çıkacaktır.

Tüm Anahtar Kelimeler İçin Alınan Oganik Hit/Gösterim Oranı: Bir sitenin yada sayfanın aldığı hit/gösterim oranı diğer sitelere göre daha yüksek bir oran ise, bu o sitenin etkileşimin fazla olduğunun göstergesidir. Etkileşimin fazla olması ise, google sıralamalarına olumlu yansıyacak bir faktördür.

Hemen Çıkma Oranı: Bir sitenin hemen çıkma oran ortalaması direkt olarak bir google sıralama kriteri olmasada, google bu oranı kullanıcı deneyimini ölçmek için kullanacaktır.

Sitenizin hemen çıkma oranın düşük olması, kullanıcı deneyiminin olumlu anlamda yüksek olduğunu gösterir. Google kullanıcı deneyimi yüksek olan sitelere öncelik verdiği için, hemen çıkma oranını düşürme ile google sıralamanıza olumlu etki edebilirsiniz.

Direkt Trafik: Eğer aldığınız toplam trafiğin oldukça yüksek bir yüzdelik dilimini direkt trafik oluşturuyor ise, yani ziyaretçileriniz sitenize hiç bir arama motorunu kullanmadan, direkt olarak adres çubuklarına domain adresinizi yazarak giriyor ise, bu google’a sitenizin ziyaretçi üzerinde iz bıraktığını, onların bilinç altında yerleşmede başarılı olduğunu ve kalıcılık sağladığını gösterecek ve dolayısı ile google sıralamalarınız olumlu şekilde etkiyecektir.

Tekrar Eden Trafik: Eğer sitenizin aldığı trafiğin büyük bir kısmı tekrar eden ziyaretçilerden oluşuyor ise, bu google’a ziyaretçiniz üzerinde iyi bir izlem yarattığınızı gösterecektir.

Chrome’da Yer İşareti Koyulmuş Sayfalar: Eğer yazdığınız her hangi bir yazı ziyaretçileriniz tarafından Chrome tarayıcısında favorilere ekleniyor / yer işareti koyuluyor ise, bu google’a ziyaretçilerinizin yazınızı değerli bulduğunu gösterecektir.

Google Toolbar Verileri: Google Toolbar uzantısından elde ettiği verileri, sıralama kriteri olarak kullanır.

Yorum Sayısı: Bir içeriğin aldığı yorum sayısı, google’a o içeriğin kullanıcı etkileşiminin fazla olduğunu gösterir.

Sitenizde Ortalama Geçirilen Süre: Google ziyaretçilerin arama sonuçları üzerinden gittiği bir içerikte geçirdikleri ortalama süreye oldukça önem verir.

Ziyaretçileriniz içeriklerinizde geçirdikleri süre fazla ise, bu google sıralamalarınıza olumlu olarak yansıyacaktır.

Sizde sitenizde ziyaretçileriniz geçirdiği süreyi arttırmak istiyorsanız, bunu ortalama oturum süresi arttırmak başlıklı yazımı takip ederek, kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Tazelik: Google bazı armalarda taze / güncel içeriklere öncelik verir.

Çeşitlilik: Anlamı belli olamayan anahtar kelimeler farklı anlamlar için aratılmış sonuçlarda yer alabilir.

Kullanıcı İnternet Geçmişi: Eğer bir kullanıcının sıklıkla ziyaret ettiği bir sitenin yine aynı kullanıcının aratma yaptığı başka bir anahtar kelimede içeriği mevcutsa, o kullanıcının arama sonucunda normal sıralamasından daha üst sıralarda yer alır.

Kullanıcı Arama Geçmişi: Eğer bir kullanıcı “eleştiri” diye arama yapar ve ardından “kitap” diye arama yaparsa, google arama sonuçlarında kitap eleştirileri gösterir.

Coğrafi Hedefleme: Google ülke uzantısı ve yerel bir IP adresi olan sitelere ülke içi aramalarda öncelik tanır.

Güvenli Arama: Google güvenli arama seçeneği açık olan kullanıcılarda argo, küfürlü yada yetişkin içerikli kelimelerle yapılan aramalar sonuç vermeyecektir.

Google Plus Çerçeveleri: Eğer arattığınız anahtar kelimede google çevçevelerine eklediğiniz bir yazarın yazısı bulunuyorsa, o yazı sadece sizin aramanıza özel üst sıralarda yer alır.

Bir cevap yazın