MOTION OFFENCE
HAREKETLİ HÜCUM SİSTEMİ
♦ Toplu veya topsuz hücum eden 5 oyuncunun sürekli ve tahmin edilemeyen bir hareket içinde olmaları ve savunma için çözülmesi güç sorunlar ortaya çıkarmasıdır.
♦ Doğru zamanda doğru yere hareket eden 5 hücum oyuncusunun savunma üzerinde yarattığı etki oyunun kontrolünü elimizde tutmamızın önemli bir adımıdır.
♦ Oyuncularımızın yeteneklerini daha çok değerlendirebilmemizi, oyuncunun da savunmanın hatalarından daha kolay yararlanabilmesini mümkün kılar. Bunun yanı sıra, tüm hücum oyuncularının topla oynama şansı doğar ve topsuz hareket eden hücumcuların topla buluşup şut kullanmalarına olanak sağlanır.
OYUNCUDAN NE İSTİYORUZ
♦ Topun tersine perdeleme yapan oyuncu bazen savunmayı aldatıp topa doğru hareketlenebilir.
♦ Hücum oyuncusu topu alır almaz çembere yüzünü dönmelidir.
♦ Oyun yükleme tarafını müdafaaya göre belirleyerek bilinçli olarak kalabalık tuttuğumuz alanı 3 pas’ta 1 defa mutlaka değiştirmeliyiz. (Cross Pas)
♦ Toplu oyuncu hücum denemelerini yaparken elinde en fazla 3 saniye top tutabilir. 3 saniye sonunda gerek kendi müdafaası gerekse arka alan yardımları düzene gireceği için bu kuralı koymalıyız.
♦ Oyuncular kendi içlerinde bölgelerini değiştirerek sürekli tehdit yaratmalıdır.
♦ Dip çizgiye doğru hareketlenen dış oyuncu ya çember altından kat ederek ters taraftan boşa çıkar ya da kata başladığı forvete doğru savunmasına yapılan perdeleme üzerinden çıkar.
♦ En önemli oyuncu pası alan, kendisine pas verilen oyuncudur. Çünkü tehdidi oluşturan o’dur ve özel önlem aldırdığı için diğerlerine yapılacak baskıyı üzerine toplayarak yer açar.
♦ Taraf değiştirirken post oyuncusu zayıf tarafa pas yaptıktan sonra top elindeki oyuncuya perdeleme yapabilir.
♦ Top faul çizgisinin üzerindeki bir oyuncudaysa, post oyuncusu aşağıya doğru perdeleme yapar; top faul çizgisinin altındaysa, pivot oyuncusu yukarı ve uzağa doğru perdeleme yapar.
♦ Kuralları belirleyecek tek unsur savunmayı gözlemleyerek yaratacağı en uygun fırsattır.
♦ Pivot topla buluştuğunda, dış oyuncular toptan en az 2 – 3 metre uzaklıkta olmalıdırlar.
♦ Dış oyuncular post – pivot hareketlerini, post – pivot oyuncuları da dış oyuncuların hareketlerini bilmeli ve anlamalıdırlar.
♦ Toptan uzağa doğru perdeleme yaptıktan sonra, dış oyuncular hareketlerini dip çizgiye doğru devam ettirmelidirler.
♦ Post oyuncusu topu aldığında, dış oyuncular topun alt tarafına doğru hareketlenmelidirler.
♦ Pivot hareketleri; Pas aldıktan sonra pivot hareketi yaparak potaya dönmek, kat eden pivota pas vermek, backdoor hareketi yapan dış oyuncuya pas vermek, taraf değiştiren oyunculara pas vermek, potaya yüklenmek, pas verip kat etmektir.
TOPLU OYUNCU HAREKETLERİ
Hücum oyuncusu topu alır almaz çembere yüzünü dönmelidir. Aşağıdaki seçeneklerin doğrusunu belirleyecek tek unsur savunmanın hatalarıdır. Toplu oyuncu aşağıdaki hücum denemelerini yaparken elinde en fazla 3 saniye top tutabilir. 3 saniye sonunda gerek kendi müdafaası gerekse arka alan yardımları düzene gireceği için bu kuralı koymalıyız.
Eğer savunma topu iyi savunuyorsa pas yapılmalıdır. Savunma kuvvetli değilse penetre yapılmalı, doğru şut pozisyonundaysa şut atılmalıdır.
♦ İlk hamle olarak şut atmayı,
♦ İkinci olarak penetreyi,
♦ Üçüncü olarak da pas verip hareket etmeyi düşünürüz.
Sadece iki amaç için çembere atak yapabiliriz
1.Penetre
2.Kontrol için ( Savunmanın baskısını azaltmak / daha uygun pas açısı bulabilmek için)
♦ Top faul çizgisinin alt tarafına geçtiğinde, top kontrolü olan oyuncu sadece tek dribbling yapabilir.
♦ Unutulmamalıdır ki, top kayıplarının % 80’i dribbling ardından olur.
♦ Top kullanılmadan önce post oyuncusunun eline değmelidir. Post üzerinden oynanan oyunlarda spacing için her zaman daha fazla açık alan yaratılır.
TOPSUZ OYUNCU HAREKETLERİ
♦ Bizi tutan müdafaa oyuncusu ile sürekli temasta olmalıyız. Hatalarını, zayıf noktalarını gözlemlemeli ve hücum üretmeliyiz. Topla buluşacağımız noktaları bu şekilde belirleriz.
♦ Pozisyon bulabilmek için iyi yapılmış ön (hazırlık) hareketler şarttır. Hücumu başlatmak için post oyuncusunun perdelemelerini kullanırız: Bunlar; postun pivota, postun forvetlere, postun dip çizgideki dış oyunculara yaptığı perdelemelerdir.
♦ Pası veren oyuncu hemen kat eder. Kendisine perdeleme yapacak takım arkadaşını bulur ve perdeleme sonrası savunma olmayan boş ve açık alana yönlenir.
♦ Hücum oyuncusu pası almak için pozisyon alır; alamazsa, bulunduğu bölgeyi boşaltır.
♦ Bütün oyuncular savunmanın boşlukların izlerler.
♦ Top çembere atılmadan önce oyuncularımız arasında en az 4 kere paylaşılır. Tabii ki çok kolay bir lay-up fırsatı çıkmamışsa.
♦ Tüm oyuncular pas alabilmek için açığa çıkmalarını sağlayacak hareketleri yapmalıdırlar. Eğer bir oyuncu boşa çıkamamışsa, potaya doğru kat etmeli, ya da diğer bir oyuncuya perdeleme yapmalıdır.
♦ Dip çizgiye yapılan perdeleme kuralı: Savunma oyuncusu hücum oyuncusunu üst tarafından savunuyorsa, perdeleme aşağıya doğru yapılır. Tam tersi durumda, savunma aşağı yönden savunma yapıyorsa, perdeleme yukarıya doğru yapılır. Dip çizgiye doğru ne kadar çok hareket yapılırsa, daha isabetli şut atma bölgelerinde pas alabilme şansı artar. Eğer bir hücumcu bir savunmacının yanından koşarak geçiyorsa, mutlaka o savunmacıya perdeleme yapmalıdır.
♦ Bir savunmacı, hücumcu ile dip çizgi arasında ise, o savunmacıya aşağıya doğru perdeleme yapılır. Hücumcunun altında savunmacı yoksa, o hücumcu dip çizgiye doğru 3 adım atar ve V – kat yaparak boş alana çıkar.
♦ İki oyuncu aynı yönde birbirini takip eden iki kat yapamaz.
♦ Guard her zaman topa 1 pas mesafesinde konum almalıdır. Çünkü oyunun sıkışma noktalarında sorumluluk alarak oyunun yönünü ve temposunu belirler.
DIŞ OYUNCUNUN KURALLARI
Toplu Dış oyuncu Oyuncunun Hareketleri:
♦ Topu alınca ilk iş çembere bak. En önemli oyuncu tehdit oluşturan oyuncudur.
♦ Pas ver ve ters yöne perdelemeye git.
♦ Pas ver ve doğruca potaya doğru kat et sonra ya top tarafına ya da topsuz tarafa çık.
♦ Pas ver ve boş alanı doldur veya en yakın oyuncuya perdeleme yap.
Topsuz Dış Oyuncunun Hareketleri:
♦ Pozisyon uygunsa, toptan uzakta bir perdeleme yap.
♦ Seni savunan oyuncuyu devamlı meşgul et ki gözünü toptan ayırmak zorunda kalsın.
♦ Atılan şutlara rebound yapabilmek için uygun rebound pozisyonu almaya çalış.
♦ Bir perdelemeden boşa çıkıp topu alamamışsan, potaya doğru kat et.
♦ Forvet bölgesinde uzantılarında pas alamıyorsan dip çizgiye doğru hareketlen.
♦ Şut atılan tarafın ters forvetleri, her seferinde rebounda gir.
♦ Dış oyunculara yapılan baskıyı azaltabilmek için gerektiğinde dışarı adım basarak top al.
♦ Gerektiğinde topu terse çevirmek için yüksel, top alamazsan aşağıya perdelemeye git.
DOĞRU BİTİRİŞ NEDİR
Yerleşim
Çembere ne kadar yakın olunursa, o kadar iyi ve isabetli atış yapılır. İstatistiksel olarak bazı bölgelerden yapılan atışlar daha isabetlidir.
Savunma
Atıcı baskı altında mıdır? Eğer öyleyse, çoğunlukla atış kullanmamalıdır. Zorlanarak kullanılan bir atış, iyi savunmanın varlığına işaret eder. İstisna: Bir pivot ya da forvet çembere yakın bölgede hücum rebaund’u almışsa, topu çembere doğru yüklenerek kullanmalıdır.
Hücum Rebaund’u
Hücum rebaundu alacak oyuncu var mıdır? Rebaund için uygun pozisyonda oyuncu varken kullanılan topun yüzdesi, rebaund alacak oyuncu yokken kullanılan atışın yüzdesinden daha iyidir.
Takım Öncelikleri
Kullanılan atış acaba kullanabilecek en iyi atış mıdır? Set düzenindeki oyunda acaba daha iyi top kullanma olanakları ortaya çıkar mı? Hemen şimdi mi atış kullanılmak istenmektedir? Yoksa zaman ve skora göre oynamak daha mı akıllıca olacaktır?