Aralık 2, 2023

🇷🇸 MOSKOVA deplasmanı / CSKA-Fenerbahçe / Khimki-Maccabi

MOSKOVA DEPLASMANI

MOSKOVA için en çok duyduğumuz şey çok pahalı olduğu. Peki diğer başkentlere kıyasla bu doğru mu?

MOSKOVA / 2019, MART

Vize işlemlerini kendiniz yaptırabilirsiniz. Sadece Voucher denen bir uygulamaları var ve bunu acentelerden 20 – 40 dolar arasına alabilirsiniz. Biz işlemlerimizi kendimiz yaptırdık. 80 dolar vize, 30 dolar voucher için ödedik. Konsolosluk istiklal caddesinde ve vize evrakınız sadece pasaport, kimlik ve resim. Sigorta dahi istemiyorlar. Onun dışında vizeye gitmeden önce konsolosluğun formunu internet üzerinden doldurmanız gerekiyor ve bunu voucher aldığınız yer size yardımcı olabilir. Konsolosluk işlemleriniz sadece 2 dakika sürüyor. Ancak vize ücreti için sizi Garanti Bankası Taksim Meydan Şubesine gönderiyorlar.

Gelelim seyahat aşamasına. Yola çıkmadan önce İngilizce metro haritası çıktısı almanızı ve Yandex taxi uygulamasını indirmenizi tavsiye ederim. Yazımın devamında nedenlerini anlatacağım.

İniş Domededovo havaalanına indik. Uçakta A1 de olduğumuz için hızlıca geçiş yaptık ancak sınırdan giriş işlemleri 1 kişi için yaklaşık 4 dakika sürüyor.

Buradan sonra ilk işiniz yandex taxi uygulamasından taksi çağırmanız. Çünkü bu uygulamada gideceğiniz yerin fiyatıda çıkıyor. Yoksa 900 rubleye gideceğiniz yere 30 dolar istiyor oradaki taksiciler.

Taksi ile yapılacak yolculuklarda; ilk dikkat edilmesi gereken zaman. Moskova’da günün her saati ve her yerinde trafik var. Şehir dışına doğru azalma olmadığını özellikle belirtmeliyim.

Otel için şehir merkezinden dış çepere çıkıldıkça fiyatlar ciddi oranda düşüyor. Dış çembere doğru otelinizi alıp her yere metro ile gidebilirsiniz. Oteliniz metro durağına yakın olsun yeter. Son derece karışık bir sistem. Ancak önemli olan otel ile şehir merkezi arasındaki durakları ezberlenmeniz ve gitmek istediğiniz yeri belirleyerek yola çıkmanızdır. Bizdeki sistemde tek bir durak ve tek bir hat var. Ancak Moskova’da bir istasyonda yaklaşık 3 farklı kat ve her katta 2 farklı hat görebilirsiniz. Metrolar sabah 01:00 a kadar açık.

Ulaşım en önemli konu

Tüm Moskova’da, tüm hatlarda geçerli tek bir bilet vecut. Günlük sınırsız veya 3 günlük sınırsız almanız önemli.

Çünkü tek gidişlik bilet 55 ruble.

1 Günlük sınırsız; 230 ruble

3 Günlük sınırsız; 480 ruble

Gezi kısmında her gittiğimiz yerde olduğu gibi city-sightsieting lere ile şehri tanıma turunu tercih ettik. Ancak internetten bilet almadığımız için kişi başı 23 dolara alabilecekken aracın içinden tam 38 dolara satın almak zorunda kaldık. Ayrıca 2 tur var sadece. Her tur 30 dakika sürüyor. Ve mesaferler çok çok kısa. 2 gün satın aldık ancak yarım günde bitti turlar. Tek gün alın. Detaylı geziler için metroyu tercih edin.

 

Moskova’da Gezilecek Yerler

Plan yapabilmeniz için merkezden dış çepere doğru sıraladım.

  1. Kızıl Meydan
  2. Kremlin Sarayı
  3. Rusya Devlet Tarihi Müzesi (Ünlü kubbeli ve herkesin resim çekindiği yer – Sembol)
  4. Kızıl Meydan Paten (Sadece Kasım – Şubat arasında)
  5. GUN (Avrupa’nın en güzel Alış-Veriş Merkezi)
  6. Kızılmeydan çıkılan ışıklı sokak
  7. Bolşoy Tiyatrosu
  8. Bunker 42 Sığınakları – Soğuk Savaş Müzesi (Sadece Gruplar için)
  9. Arbat Caddesi (Arbatskaya veya Smolenskaya metro durağından)
  10. Hard Rock Cafe
  11. Erotik Müze
  12. Zaryadze Parkı
  13. Tekne Turu (Sadece Mayıs – Eylül arasında)
  14. Luzhniki Stadı ve Teleferiği (Vorobyovy Gorg şehir terası)
  15. Nazım Hikmet Ran ve Rus efsaneler Mezarlığı (Kişi başı 300 ruble)
  16. İzmaylovo Hediyelik Eşya Pazarı (M14 Tren Hattında İzmaylovo durağında inilecek)
  17. Televizyon Kulesi (Şehre kuşbakışı ancak sisli ve kar yağışlı havalarda anlamsız)
  18. Uzay Merkezi ve Kozmonot Müzesi
  19. Puşkin Müzesi
YEME – İÇME

Şehir merkezinden dışarı doğru fiyatlar düşüyor.

Moskova şehir merkezinde zincir markalar haricinde fiyatlar hayli yüksek.

Subway, KFC, McDonalds, Burger King ürünleri oldukça makul fiyatlarda.

Yerel marketlerde satılan gündelik ürünler (Rus markaları) Türkiye’ye göre oldukça uygun.

Rus marka içkiler oldukça düşük fiyatlı. Ancak Rus ürünleri dışındaki içkilerin fiyatları yüksek.

EUROLEAGUE MAÇ ORGANİZASYONLARI

Biz bu turu Fenerbahçe Beko takımı için yaptık. Maç organizasyonlarını anlatacağım.

Maç Bileti ; Rus bankalarının Türk Kredi Kartlarına online zorluklar getirmesi nedeni ile bileti Rusyadaki arkadaşlarımız aldı. Ancak Moskova’ya geldikten sonra salon gişelerinden satın alabilirsiniz. Fiyatlar salondan salona çokça değişiyor.

Megasport Arena – CSKA Moskova : Orta segment biletler normal maçlarda 1000 ruble, önemli maçlarda 2000 ruble civarı. Salona ulaşım CSKA (UCKA) metro durağından. Salon çok keyifli. Erken gitmenizi ve organizasyonlara dahil olmanızı öneririm.

Mytstichi Arena – Khimki Moskova : Oldukça küçük bir salon. Pota arkası saha içi biletini 500 rubleye, Tribün biletlerini 100 – 250 ruble arasında alabilirsiniz. Salon şehrin oldukça dışında. Metro ulaşımı yok. O nedenle erken yola çıkmanızı tavsiye ederim. Çünkü dış çemberdeki Rostokino metro durağından taksi ile 40 dakika sürüyor. Ancak üst seviye takımları izlemek için iyi bir atmosfere sahip.

Tripadvisor’daki  Moskova yorumlarımız için tıklayınız

Bir cevap yazın