FAST BREAK ORGANİZASYONU
Günümüzde kitle sporlarının reyting’e yönelik kısmı ağırlık kazanmaya başlamakta, NBA, Euroleague, FIBA yönetimleri oyunun akışını kesmeyecek, seyirciler tarafından heyecanla izlenmeyi arttıracak kural değişikliklerine giderek 40,50 ile biten yavaş ve sıkıcı bir oyun yerine yüksek skorlu ve tempolu oynanan maçlar, sonu spektaküler hareketlerle biten hücumlar izletmeyi amaçlamaktadır.
Sporcularında oyunda daha fazla zevk aldıkları kısım burasıdır. Ancak unutulmamalıdır ki FB zeki ve çevik basketbolcuların oyunudur. Sürat içerisinde çabuk karar verme, uygulama ve bir sonraki adımı atış sırasında düşünebilecek sporcular… İşte savunma ile entegrasyon burada başlıyor. Müdafaa yerleşimi dahil olmak üzere top çalma noktaları dahi iyi bir FB için etken.
Sahaya çıkan her takımın amacı mümkün olduğu kadar kolay, rakip takımın savunmasıyla uğraşmadan sayı bulmaktır. Bunu sağlamanın yolu da FB’dir. Bir takımın maç başına attığı FB sayısı ne kadar artarsa kazanma olasılığı da o kadar artar. Bu girişten sonra FB’in faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
FAST BREAK HÜCUMUNUN YARARLARI
♦ Çözümü yoktur: İyi planlanmış ve opsiyonları iyi kurgulanmış bir FB hücumunun çözümü yoktur. Rakip için sürekli tehdit unsurudur, hücum üzerinde baskı oluşturur. Rakip hücumdayken kullandığı toptan sonrasını düşünmek zorunda kalır bu da rakibin hücuma olan konsantrasyonun bozar.
♦ Tüm sporcularınızdan katkı alırsınız: Sadece skorer oyuncularınız değil tüm takıma topla oynama ve sayı bulma olanağı verir. Paylaşım artar. Yorguluk seviyesi artacağı için tüm sporcuları kullanmanız gerekir. Az süre alan sporcular için sahada dakika alma şansı doğarken farklı yetenekleri de kullanma olanağı bulursunuz.
♦ Sporcu fiziki dezavantajları ortadan kaldırır: Sete set düzende fiziki üstünlük sağlayamayacağınız rakibi açık sahada alt etme imkanı sağlar.
♦ Müdafaa diziliminizi kolaylaştırır: Özellikle man to man müdafaa dışındaki kombinasyonlara başvurduğunuzda geri dönüp yer bulmak daha kolay olacaktır.
♦ Tüm tempoyu elinize geçirirsiniz: Hızlı oynamaya alışmış bir takım için gerektiğinde oyunu yavaşlatabilir ve tempoyu kendi istediği şekilde ayarlayabilir. Oyunu yavaşlatmak hızlandırmaktan daha zordur.
♦ Antrenman içinde temponuzu yükseltmenize olanak sağlar: Ekstra bir kondisyon antrenmanına gerek kalmadan sete set çalışmaları dahi FB’e bağlayarak yüksek tempo elde edebilir ve zamandan kazanırsınız.
♦ Rakibi özel hazırlığa zorlar: Maça hazırlık döneminde FB sonucu sayı yememek için rakibin başka işlere ayıracağı zamanı FB müdafaasına ayırması demektir.
♦ Rakibin hücum ribaundu gücünü azaltır: FB sonucu kolay sayı yeme korkusu rakibin erken geriye koşmasına neden olur, hücum ribaundu gücünü azaltır.
♦ Seyirci ve Sporcu motivasyonu sağlar: FB sonucu hücum süresi kısaldığı için maç başına düşen hücum sayısı artacak dolayısıyla maç skorları da yüksek olacaktır. Bu da seyircinin de sporcunun da zevk alacağı bir unsurdur. Oyuncuyu motive eder.
♦ Karşı Press’i zorlaştırır: FB attığınız oranda rakibiniz önlem olarak ön alan baskısı yapar. Rakip takım pres düzeni alıncaya kadar siz hücumunuzu başlatmış olursanız aynı sayıya onlarca defa ulaşabilirsiniz.
♦ Savunmada daha fazla güç: FB’de hücum için fazla efor harcanmadığı için FB atan takım için savunmaya daha fazla güç ve kondisyon ayırma imkanı doğar.
FAST BREAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR
1.Müdafaa: Organize bir FB hücumu, müdafaa rebaund’u veya top çalma ile başlar. Müdafaanın iyi kurgulanması en önemlisidir.
2.Zeki sporcular: FB oyunu için fiziki özelliklere ihtiyacınız yok. Ancak zeki ve çabuk karar verebilen sporculara ihtiyacınız var. Fundamental zamanla kazandırılabilir ancak çabuk karar verme kabiliyeti aranacak özellik olmalı.
3.Her zaman her koşulda: Sadece çok uygun pozisyonlarda ve arada sırada atılan FB rakip için tehdit oluşturmaz. Yenilen sayıdan, faul atışından yada kenar ve dip toplarından sonra da FB organizasyonu çalışılmalıdır. FB’in bir sistem olarak takıma yerleştirilmesi gerekir.
4.Kurallara riayet: Toplu oyuncunun sadece ortadan koşması, topsuz oyuncuların kulvarlara hareketi, rakibi geçmek için koşması, FB pasının orta sahaya değil rakip boyalı alanı kulvarlarına doğru atılması, ortadan hiçbir koşunun yapılamaması pasın asla ortaya atılmaması ve boyalı alan içinde pas verilmemesini zihinlere kazıyın.
5.Kondisyon: Oyuncularınızın fizik kondisyonları çok iyi olmalıdır. Bunu özel antrenmanlar yerine antrenman drillerimizin içine yerleştirerek takıma uyguluyoruz. FB hücumu koşmayı gerektirir. Aksi takdirde yetersiz kondisyon ile FB yapmaya kalkışmak hataları ve top kayıplarını da beraberinde getirir.
6.Pası veren mi pası almayan mı hatalı?: En çok konuşulan konu -O koşmadı, -Ben koştum o pas vermedi. Kurallarınızı koyun. Yoğun baskı altında pas vermiş bir sporcudan ziyade pası alması gereken oyuncuyu kontrol edin.
FAST BREAK UYGULANMASI
Giriş Bölümü :
-Müdafaa Rebaund’u veya top çalma opsiyonlarının planlanması.
-İlk Pas Organizasyonu (Kısa – Uzun pas kombinasyonu)
Gelişme Bölümü : -Kulvarları bulma, toplu oyuncunun ortaya girmesi,
-Topu hücum sahasına ilerletme, saha dengesi.
-Pas seçenekleri
Sonuç Bölümü :
-Bitiriş çalışmaları
-Transition Organiasyonu
FAST BREAK’E GİRİŞ
1.Savunma:
Öncelikle müdafaa kurgusunu FB organizasyonuna göre kurgulayın. Kulvar koşucuları, topu alacak oyuncu hatta transition için tüm hamleler müdafaa dizilişinde planlanır. Organize bir FB hücumu, müdafaa rebaund’u veya top çalma ile başlar. Müdafaanın iyi kurgulanması en önemlisidir.
-Rebaund veya top çalma için tuzak müdafaalar oluşturun.
-Atılan şutu iyi takip etmek yani şutun kısa mı yoksa uzağa mı düşeceğini takip etmek ve her şeyden önemlisi şutun atıldığını görmek.İstatistikler göstermektedir ki girmeyen şutların büyük bir çoğunluğu çemberin ters tarafına düşmektedir ve alınan ribaundların % 95’i çembere 4 metrelik bir mesafeden alınmaktadır.
-Şut atıldıktan sonra direkt olarak rebaund’a sıçramak yerine eşleştiği oyuncunun rebaund almasını engellemek üzere önüne geçmesine box-out yada block-out denir.
2.FB çıkış opsiyonları;
a.Rebaund sonrası
b-Top çalma sonrası
c-Yenilen sayıdan sonra
d-Oyunun durması sonrası
3.İletişim: Özellikle alt yapıda o rebaund ile ilgili olarak oyunculara şu öğretilmelidir; top rakibin elini terk ettiği andan itibaren artık sizin hücumunuz başlamıştır. Herkes bir sonraki aşama için kendini hazırlamalıdır. En büyük problem koşucuların koşmaması, koşanlara pas atılmaması. Bu önceki pozisyonlarda arkadaşının yapmadıklarından kaynaklanır. Çözümü sporcuyu yüreklendirmek ve o pası atılabileceğini ve o pasın sayıya gideceğini onların beyinlerine yerleştirmekten geçer.
4.İlk Pas: FB pasını sadece guard verir bilinen en büyük yanlıştır. Günümüz sürat basketbolunda Rebaund alan sporcu beyzbol pas ile verebiliyor. Ayrıca rebaund sonrasında iki pas bulunmakta.
-Kısa pas; rebaund sonrası yakın herhangi sporcuya pas vererek müdafaanın baskısını azaltarak sonrasında uzun çapraza pas ile çıkış yapmaktır.
-Uzun pas; rebaund sonrası direkt FB pasını tarif eder.
-Topun oyuna sokulması; her nereden çıkıyor olursa olsun topun oyuna sokulması için topu çıkaracak oyuncunun çabuk olması gerekir. Bunu ancak antrenör sağlayabilir.
5.İlk pas nereye verilmez: Alınan ribaund sonrası ilk pas karşı boyalı alan kulvarlarına atılmalıdır. Asla orta sahaya yakın bir noktaya yada faul çizgisinin hizasına atılmalıdır. Pas sahanın ortasına kalabalığın olduğu yere değil sahanın kenarına doğru atılmalıdır. Böylece ilk pas sırasında olabilecek top kayıpları da en aza indirilmiş olur.
FAST BREAK – GELİŞME
1.Kulvarların Bulunması: Bu aşamada oyuncular kendilerine ait olan hayali kulvarları kullanarak hücum sahasına koşarlar.
2.Kaç kulvar?
-Sağ ve Sol Kulvar
-Trailer ‘ın kullandığı orta kulvar (Sadece topun arkasındayken)
3.Koşular: Kulvar koşucuları rakibini geçmek için koşar. Rakip 3 sayı çizgisine kadar arkasına bakmaz ve %100 tempoya çıkar. Rakip 3 sayısına girdiğinde yüzünü omzu üzerinden topa çevirir.
4.Spacing ve Transition’a giriş: Çıkış sonrası doğru kulvarlarda koşu önemlidir. Aynı kulvara iki oyuncu girmez. Trailer her zaman topun arkasından gelir. Transition ancak ve ancak doğru spacing sonrası oluşabilir.
FAST BREAK – SONUÇ
1.Kurallar
-Kötü pas gelmişse; forvet mutlaka topa doğru hamle yapmalıdır.
-Pas ortaya atılmışsa; forvet topa doğru harekete edecek ve geldiği tarafın tersinden bitiriş yapacaktır.
-Pas mutlaka rakip boyalı alan kulvarlarına ulaştırılacaktır. Oyuncu koşmadı, pası atamadım gibi bahanelere asla taviz verilmeyecektir.
-Rakip oyuncu yanınızda ise ona doğru ilk teması yapmalısınız. Aksi halde onun ilk teması sizin dengenizi bozacak ve sayı bulma olasılığınızı %50 azaltacaktır.
2.Bitiriş Opsiyonları
-En basit, sade ve kolay yol seçilecektir. Paint içinde verilen paslar top kaybına neden olur. Pas aldatmaları yapılacaktır.
-Adımlama yaparken rakibin adım saymasına müsaade edilmemelidir.
-Şut aldatmalarından uzak durulmalıdır.
-Faul almak için kurulan tuzakların bir çoğu sayıyı kaçırmamıza sebep olur.