FAST BREAK MÜDAFAASI
Yaptığımız hücumdan yararlanamayarak top rakibin eline geçti ise, rakibin hızlı hücumunu engelleyerek müdafaa sahamıza yerleşebilmek ve kolay sayı yememek ayrıca ön alanda yapılacak baskı yaparak rakibi hataya zorlamak ve kolay sayı bulmak.
Hücum Ribaundu
Atılan her şut sonrası alamasalar bile hücum ribaunduna girerek topa değmek, savunmanın rahat bir şekilde savunma ribaundu alarak kısalara ilk pas atmalarını ve fast break başlatmasını zorlaştıracaktır.
Rebaund’a Baskı
Savunmanın aldığı ribaunda baskı yaparak uzunlardan guard’lara atılacak ilk pasları geciktirmek. Savunma takımının geriye dönmesi için gereken çok değerli birkaç saniye kazandıracak bu süre içerisinde hücum ribaunduna girmeyen diğer oyuncular geriye dönmek için zaman bulacaklardır. Dribbling yapmasını sağlamak başarıdır. Rebaund’u uzun almışsa baskının şiddeti arttırılır.
Ön Alanda Baskı
Atılan pas sonrası (ilk pas) hatalı pasa zorlamak hatta verilmesini engellemek için kısa oyuncularımızın rakip ön alanında baskı yapması FB hücumunun geç başlamasına hatta hata yapmaya zorlayacaktır.
Sahaya Yerleşme
♦ İlk baskıyı yaparak toplu oyuncunun dibine kadar girecektir. Amacı topu çalmak değil ilk pası geciktirmek ve hataya zorlamaktır. Dribbling yapmasını sağlamak başarıdır.
♦ 1 numaralı müdafaacının 2-3 m gerisine koşar. Amacı 2 nci baskı unsurunu oluşturmak ve hataya zorlamaktır. Dribbling yapmasını sağlamak başarıdır.
♦ Yarı sahaya koşar ve oyunun yükleme tarafına göre pozisyonunu alır. Kısa mesafeli pas arası kovalar.
♦ Arka alana atılabilecek orta mesafeli paslar için geriye koşar ve pas arası kovalar.
♦ En arka alana atılacak pasların, pas arasını kovalar. Aynı zamanda en geriden saha görüşü yüksek olacağı için takımı yönlendirir.
Arka Alan Müdafaası
Baskıdan sonuç alınamamışsa belirlenen müdafaa için arka alana süratli ve koordineli dönüş yapılması için önlem alınmalıdır. Bu geriye dönme sırasında adam eşleşmelerinde hata ya da yanlış eşleşmeler olsa dahi oyuncular uygun bir zaman bulup kendi adamlarına veya yerlerine dönüp doğru eşleşmeler yapılıncaya kadar herkes tuttuğu adamları savunmaya devam etmelidir.
Top Çalma Sonrası
Verilen müthiş emek sonrasında taçlandırma safhasıdır. Yarı saha arkasında çalınan topta 6 saniyede, ön alanda çalınan topta ise 3 saniyede çembere gitmesi istenir. Bu antrenmanda yoğun çalışma gerektirir.
Yükleme Tarafı
Savunma oyuncuları için yükleme tarafının tespiti önemlidir. Yükleme tarafının belirlenmesi ardından #3 ve #4 numaralar olana doğru kaymaya başlayacak ve rakip hücumunun alanı yarı yarıya düşürülecektir. Baskıda en önemlisi rakip alanını daraltmaktır.
1×1 Geçilme
Savunma sahasında topu ilk karşılayan oyuncunun kesinlikle geçilmemesi gerekir. Asla ve asla elden top çalma istemiyoruz. Rakibi sürekli olarak hata yapmaya zorluyoruz. Arka alan oyuncuları ise yapılan hatayı değerlendirerek top çalma yapmalarını bekliyoruz. Topun elden çıkışını iyi tespit eden ve tepki, algılama süresi en az oyuncuyu arka alana yerleştirmek önemlidir.
Yugoslav Faulü
Maçın oynandığı periyota, oyuncuların faul durumlarına ve maçın skoruna göre rakibin fast break hücumunu kesmek için erken faul yapılması da fast break savunması için yapılması gerekenlerden biridir. FB’i durdurmak için bu tür bir faul yapılırken bazı noktalara dikkat etmek gerekir;
♦ Kesinlikle kasti faul yapılmamalıdır. Bu durumda iki sayıyı engelleyelim derken takıma daha fazla zarar verilmiş olunur. Bu yıl yürürlüğe giren kurallar ile konu üzerinde hassasiyetle durulmuştur.
♦ Faul yapılacaksa erken yapılmalı atış halinde faul yapılmamalıdır. Hele de basket faul kesinlikle yapılmamalıdır.
♦ Faul yapacak olan oyuncu kendi şahsi faul sayısını göz önünde bulundurmalıdır. Maçın daha ikinci üçüncü periyodunda FB durdurmak için üçüncü dördüncü şahsi faulünü yapmamalıdır. Ancak seçme şansı olmayan durumlarda (maçın sonu gibi) gerekirse beşinci faulünü de alarak FB’i durdurmalıdır. Faul sayısının uygun olması durumunda takımdaki her oyuncu faul yaparak rakibin bir FB hücumunu durdursa maç başına 8-10 FB engellenmiş olur ki bu da ciddi bir önlem oluşturur.
FAST BREAK MÜDAFAASINDAKİ SORUMLULUKLAR
#1, #2 ve #3 nolu Müdafaacılar
Atış sonrası bu üç oyuncunun da hücum reboundunu kovalamaları istenir. Sonrasında #1 numaralı müdafaacımız rakibin top getiren oyuncusuna fast break pasını atmaması için baskı yapar. Geçildiği takdirde 2 numaralı müdafaacı önüne çıkmalıdır. Eğer top getiren oyuncu ilk anda yakındaki arkadaşına pas verdi ise 2 yada 3 numaralı müdafaacılardan yakın olanı önüne geçiririz.
#4 ve #5 nolu Müdafaacılar)
Atış sonrası bu iki oyuncunun hücum reboundunu kovalamaları istenir. Sadece özel durum olarak 4 numaralı oyuncu top kullanıldığında boyalı alandan çok uzakta ise geri koşabilir ama sürekli olarak bu iki oyuncunun hücum reboundunu zorlamaları Fast Break savunması açısından çok önemlidir. Müdafaa takımı rebound yaptığı zaman topa uzun oyuncu uzun pası durdurmak için geriye koşarlar. 4 ve 5 nolu oyuncularımızın hücum reboundu sonrası çok çabuk ve pas kanalını gözlemleyerek geri koşmaları gerekir. Tercihen ilk koşan uzun çember altını savunmalı ikinci koşan uzun rakibin oyuncu profiline göre faul çizgisi üzerinde kalıp trailer olan uzunla eşleşebilir. İlk gelen uzun oyuncumuz hücum takımının uzun oyuncusunun boyalı bölgeye yapacağı katları erken karşılayıp mutlaka deny (Aldırmama Müdafaası) etmesi gerekir.
Emre Tural